razowe-pierogi-z-czeresniami-359958

Razowe pierogi z czereśniami

Składniki:

CIASTO;

•2 szklanki mąki pszennej (typ 450),

•1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 1850)

•ok ¾ -1 szklanki gorącej wody,

•1 jajko,

•2 łyżki oleju,

•Szczypta soli,

•szczypta proszku do pieczenia

FARSZ:

•400 g sera białego,

•1 żółtko,

•Cukier do smaku,

•Cukier waniliowy,

•około 300 gram dojrzałych czereśni,

DODATKOWO;

•śmietana do polania,

•cukier do posypania

Sposób przygotowania:

FARSZ:Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Ser ucieramy z żółtkiem i ok 1/6 ilości przygotowanych czereśni. Dokładamy cukier waniliowy. Całość słodzimy do smaku. Czereśniowy serek wykładamy na wycięte z ciasta koła. Na ser wykładamy po 1-2 czereśnie. Sklejamy pierogi.

CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do nich jajko, sól, olej, wodę. Energicznie zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy z niego koło ( np. od szklanki). Na każde koło nakładamy nadzienie. Sklejamy pierogi. Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.

 

Źródło: gotujmy.pl