Pierniczki mogą być ozdobą na choinkę jak również „przekąską” na później bo świetnie się przechowują.
Składniki:
- 80 g masła
- 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1/4 szklanki miodu
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao jeśli mają mieć ciemniejszy kolor
Masło i miód podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki z otworkiem do przewlekania- otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w temperaturze 180 stopni C. Uważać, by nie piec za długo, bo będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąc z piekarnika i wystudzić na kratce.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.
Smacznego!